Gratis e-post
informasjon
oppdatert: 11. januar 2014

Gratis e-post
Microsoft og Google er de to store leverandørende av gratis e-posttjenester. Google Gmail og Microsoft outlook.com haddde begge rundt 400 millioner brukere i 2013. Både Gmail og outlook.com finansieres ved å vise reklame i deres webmail-løsning. Googles roboter leser igjennom din e-post for å tilpasse reklamen. Microsoft kartlegger deg ikke på denne måten og annonsene treffer mindre og tar noe mer plass på websiden. En kan betale seg bort fra reklamen, 20$ i året på outlook.com. Reklamen kan også unngås ved å bruke Thunderbird eller tilsvarende e-postprogram lokalt på din datamaskin. Thunderbird eller tilsvarende e-postprogram prater med din Google eller Microsoft postkasse via en standard som heter imap.

Microsoft kjøpte i 1997 hotmail.com, videreutviklet tjenesten og kaller den i dag outlook.com. Har man en @hotmail.com eller @live.com e-postadresse kan denne endres til en @outlook.com adresse. Google Gmail tilbyr deg e-postadresser som slutter på @gmail.com. Hvordan kan du brukes ditt eget domene i e-postadressen?

 

Hvordan bruke ditt domenenavn som e-postadresse?

Outlook.com tilbyr gratis bruk av eget domene med opptil 50 e-postkasser per domene, hver postkasse er "uendelig stor" og e-postvedlegg kan være opptil 25MB. Hvor lenge dette vedvarer er muligens ett spørsmål. I tillegg til postkassen får en kalender, OneDrive og kontaktliste. Microsoft OneDrive er ett 7GB lagringsområde på nettet for dokumenter og bilder. Her kan du opprette, endre og lagre Word, Excel, Powerpoint, OneNote og "flate ascii tekst" dokumenter. En får med andre ord tilgang til en forenklet versjon av Office pakken til Micrsoft direkte i nettleseren kalt Microsoft Office Web Apps. OneDrive har en privat del som kun du ser, en del dine kontakter kan se og en helt offentlig del som alle kan se og hente dokumenter fra. Se vår bruksanvisning for bestilling og oppsett av outlook.com .

På zoho.com må en ha eget domene. Gratis tjeneste opptil 3 brukere. Tjenesten har 9 millioner brukere.

Gmail tillater ikke bruk av eget domene. Google har en utmerket e-posttjeneste som heter Google Apps der en kan bruke eget domenenavn. Google Apps hadde en gratis versjon fram til desember 2012. Google Apps koster i dag fra 40 euro per e-postadresse per å. Google Apps har også kalender, lagringsplass for dokumenter og tilbyr online office pakke. Google Office pakken kan ikke endre på dokumenter i vanlige Micrsoft Office-formater.

Vi har laget en bruksanvsing for bestilling og oppsett av gratis versjonen til Google Apps. De tekniske detaljene er i hovedtrekk forsatt riktige for de som allereder har en slik konto eller ønsker opprette en betalbar versjon, se Google Apps .