Gratis web-hotell
informasjon
oppdatert: 26. mars 2014
De beste gratis web-hotellene
Det er mye rart en treffer på når en prøver å finne et bra gratis webhotell. Mange webhotell har en gratis versjon, men krever betaling nå du skal bruke eget domenenavn. Vi deler derfor noen av våre positive erfaringer.

WordPress
WordPress er verden mest brukte CMS (Content Managment System). Over 68 millioner website bruker Wordpress. De neste på listen er Joomla (30 millioner nedlastninger) og Drupal (10 millioner website). Drupal er det eldste av disse CMS'ne. Drupal og Joomla har størst kapasitet og er mest fleksible. WordPress er enklest å lære, men støtter ikke kapasitetsmessig hundrevis av innlegg i uken og har begrenset med design muligheter. WordPress kan nær sagt brukes til alle typer website: Nettaviser, nett-videotjenester rubrikkannonser på nettet, presentasjoner av bedrifter og organisasjoner, nettbutikker....

WordPresse skille godt mellom presentasjon og innhold. Derfor kan du enkelt endre utsende på hjemmesiden ved kun å skifte maler. Malsett kalle "themes". Themes endrer ikke bare utstende, men også noe funksjonalitet. For å legge til helt nye funksjoner benyttes plugin. WordPress.org har en database med over 26 000 plugins. WordPress programmet er gratis tilgjengelig for nedlasting fra wordpress.org. WordPress.org er "samfunnet" som utvikler programmet.

WordPress.com
WordPress.com er driftsavdeling som tilbyr alle gratis installasjon av WordPress blogg. WordPress.com tilbyr et begrenset utvalg av plugins og themes og en må betale for de fleste oppgraderinger. Gratis versjonen viser reklame sammen med dine websider (mest for WebPress.com). Gratis versjonen tilbyr deg bloggadresse liknende "dinblogg.wordpress.no". Ved å bruke vår viderekoblingstjeneste for weboppslag vil du enkelt kunne bruke ditt domene som webadresse også på gratis bloggen. Se vår bruksanvisning for WordPress.com.

WiX
WiX.com har fått til en meget rask og brukervennlig måte å lage websider på. De tilbyr maler for blogg, nettbutikk, presentasjonsider for bedrifter, foreninger etc. Uten noen forkunnskap kan enhver sette opp sin egen nettsider. Dette må være den perfekte tjenesten for mindre bedrifter som ønsker å presentere seg på nettet. Dette kan være håndverkere, tannleger, advokater, leger... Dette er en perfekt tjeneste for alle selvstendig arbeidsgivere. WiX.com har omtrent samme forretningsmodell som WordPress.com. Tilbyr alle en gratis versjon og tar betalt for de fleste oppgraderinger. Gratis versjonen viser reklame sammen med dine websider. Ønsker du å bruke eget domene må du oppgradere til en Premium versjonen (rundt $100/år). I gratis versjone reklamerer de for seg seg selv. Reklamen er så sjenerene at dette under tvil kan kalles ett gratis tjeneste, man er nøtt til oppgradere for at dette skal se profesjonelt ut. Se vår bruksanvisning for WordPress.com.

HOST-ED.NET
Host-ed.net er blandt de beste gratis webhotellene. Dette er ett komplett webhottel. Gratis versjonen har god støtte for php, perl og ASP.NET programmering (ikke python eller java). 1 GB lagringsplass,10GB datatrafikk/måneden og ingen reklame på dine websider. Du kan registrere opp 1-en MySQL eller Postges Database (dette er en merkbar begrensning). De tilbyr cPanel som kontrollpanel for webhotellet og phpMyAdmin for MySQL. cPanel og phpMyAdmin er de beste produktene på markedet. Via cPanel kan du enkelt installere WordPress, Jomla andre blogger og nettbutikker. Det er mulig å bruke ftp-klient, som FileZilla, men ingen mulighet for SSH forbindelse (krever oppgradering). Forretningsmodellen er å få gratis kunder til å oppgradere til betalversjoner med bedre yttelse og funksjonalitet (de fortjener betaling). De har servere lokalisert i Tyskand. Se vår bruksanvisning for Host-Ed.net.

HelioHost.org
HelioHost.org tilbyr alt gratis. De har drevet på i 5 år og jeg vet ikke hva de tjener noe vesentlig med penger på. De tilbyr 2 typer webhotell. En type som støtter php, perl. python programmering. Den andre typen støtter java servlets, JSP og ASP.NET. Det er ikke mange tilbydere av gratis webhotell for servlet og JSP, derfor må man akseptere noe ustabilitet og nedetid for denne type webhotell. Webhotellet med php-støtte har super oppetid. Begge typene bruker cPanel og har mulighet for installasjon av MySQL og Postgres datbaser og tilhørende phpMyAdmin. Via cPanel kan en enkelt installere WordPress, Jomla og andre CMS. Tilsvarende som Host-Ed.net er det mulig å bruke ftp-klient som FileZilla, men ingen mulighet for SSH forbindelse til webhotellene. Begge typer webhotell leveres i to versjoner: Med eller uten SSL (sikker nettforbindelse, krever sertifikat og eget ip-numer). For SSL-versjonen krever de 12$ registreringsavgift. Versjonen uten SSL fikk jeg ikke bestilt da "alle gratis webhotell den dagen var utsolgt".

Nedenfor følger en liste over noen gratis webhotell vi ønsker å sjekke nærmere:

ByetHost.com PHP, MySQL, PHPbb, SMF, Wiki
Webs.com Webhotell-verktøy, blogg, forms